Bimbo

Ome Arie was niet echt mijn oom. Mijn vader fluisterde mij in dat Arie een zware jongen was. ‘Laat Arie maar schuiven’, werd er gegrapt.
Na vele ambachten en nog meer ongelukken was hij het verkeerde pad ingeslagen.
Hij ging voor gaas, zat jaren in de nor met goed gedrag. Toen hij vrijkwam kreeg hij weer een kans in diergaarde Blijdorp. Weer achter tralies.

In de naoorlogse binnensteden barstte het vroeger nog van de omes die van iedereen waren. Ome Nol met zijn handkar haalde lompen en oude metalen op, Ome Cor Vaanzwaaier liep met een emmer verse haring te leuren, wekenlang langs de deuren…de groenteboer…de eierboer…de kolenboer…allemaal heetten ze oom.

Ome Arie werd dierenoppasser, was befaamd als ‘de olifantman’. Het criminele milieu bleef echter aan hem trekken…tot zijn beide voeten werden verbrijzeld onder de achterpoten van zijn favoriete olifant Bimbo. Die schat was erop gaan staan.
Per ongeluk, maar toch.
Alle botjes gebroken en beide voeten voorgoed ontwricht. Arie moest opnieuw leren lopen met platvoeten waar schroeven in zaten. Altijd pijn in zijn voeten. Na het voorval was de olifantman overgeplaatst naar de tropische aquaria. Dagelijks dacht hij aan zijn favoriete olifant. Hij had Bimbo van baby af aan gevoed en verzorgd. Ze waren zo vertrouwd geraakt dat Arie het gevaar niet meer zag. Bimbo deed geen vlieg kwaad, hij was zelfs een beetje bang voor vliegen. Het gevaar verschool zich achteraf in het gewicht.
Bimbo had Arie zo gemist toen die in het ziekenhuis revalideerde, de olifant at niet meer. Pas toen Arie weer verscheen in een rolstoel was Bimbo weer gaan eten.
De grijze reus had getrompetterd.
Het afwikkelen van Arie’s voeten ging niet meer, het werd schuifelen.
Bimbo werd volwassen, begon te stieren en moest worden overgeplaatst naar Tiergarten Berlin. Ome Arie zocht hem nog jaarlijks op, schuifelend.
Feitelijk had Bimbo Arie weer op het juiste pad gebracht.
Zware jongens onder mekaar.

Het verschijnsel ‘Oom’ is een uitstervende diersoort, die bescherming verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *