Debat

Het is een wijdverbreid misverstand dat Nederlanders dezelfde taal spreken.
Taal bestaat bij de gratie van heldere definities. Definities zijn afspraken over betekenissen. Wat verstaan we onder een bepaald woord? Eenzijdige afspraken leiden tot onenigheid over betekenis. Idealiter zou iedereen het over de gebruikte definities eens moeten zijn. Het probleem is dat wij nog niet geboren waren toen er voor ons beslist werd wat iets betekent of niet. Er is nergens een instantie waar wij de definitie kunnen aanpassen zodat wij ons kunnen vinden in de betekenis. Nu is er een chaos van tegenstrijdige definities waar niemand zich in kan vinden.
Een zogenaamd maatschappelijk debat is dan ook zinloos als er vooraf niet eerst eenduidige definities worden afgesproken. Zo niet dan kunnen wij onmogelijk dezelfde taal spreken. Dan blijven het schermutselingen met definities. Het hoogst haalbare is dan dat we het eens zijn over het feit dat we het nergens over eens kunnen worden.
De taal van het hart is veel doeltreffender…één blik, één aanraking en je weet: dit is voor de rest van ons leven helder. Hoe leer je de taal van het hart spreken? Zonder woorden, vrij van definities. Ga in de leer bij het roodborstje, bij een paard, desnoods een muisgrijze ezel…je hond, je kat… Het is dierbare taal van niemand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *