Gave plaag

Onze verre buurman, een buurtman dus, heeft een bulldog en een hoofd zoals je ook wel op Paaseiland kunt aantreffen, met een ferme boksersneus. Toen ik hem naar zijn boksverleden vroeg begon hij inwendig te lachen alsof hij een film voor zich zag. Zonder aansporing verzorgde hij de voice-over, zodat ik zijn film ook kon zien:
In militaire dienst ben ik tijdens een nachtelijke oefening tegen een tank opgelopen. Zo hard dat de tankbemanning er wakker van werd en mij buiten bewusteloos vond. Ingewijden noemden mij vanaf dat moment ‘Leopard’, naar de gelijknamige tank.
Die botsing heeft mijn leven getekend, de hersenschudding liet een blijvend letsel na.
Ik werd traag en zo mak als een lammetje. Een vreemd contrast in combinatie met mijn vervaarlijke uiterlijk. Na revalidatie werd ik eervol uit dienst ontslagen, kreeg zelfs een onderscheiding… Vreemd toch want ik was alles behalve een vechtmachine. Na een tijd doelloos ronddarren kwam er nog een blijvend ‘letsel’ aan het licht, wat later een gave zou blijken. Mijn reukzin werd uiterst gevoelig, ik rook alles twintig keer intenser.
Zo intens dat men eerst dacht dat ik helderziend was geworden, ik rook dingen voordat ze ter plekke arriveerden. De neus is wel vaker geassocieerd met intuïtieve vermogens.
Eerst vond ik een werkkring in de parfumbranche. Later werd ik aangenomen bij het forensisch instituut om misdrijven op te lossen. Om nog beter te kunnen ruiken liep ik geblinddoekt op de plaats delict rond aan de arm van een forensisch rechercheur.
Een vaste relatie wilde niet lukken omdat mensen het eng vinden als je alles ruikt.
Men voelde zich betrapt door mijn opmerkingsgave. Om eerlijk te zijn vond ik dat iedereen stonk, zo sterk beleefde ik elke geur, of het nu Chanel was of pure zweetlucht. Mijn neus was een gave en een plaag tegelijk.
‘U spreekt in de verleden tijd, is er iets veranderd?’ vraag ik in verwondering.
‘Veel beter, ik draag nu geurfilters in mijn neus, vandaar die verdikking, een verademing, ik kan nu ieder moment de stekker eruit trekken, als de geur mij overweldigt!’

De rest van de avond zag ik voor mijn geestesoog een stekker die uit een neus werd getrokken. Ook verbeelding kan hinderlijk zijn. Tijd voor een filter voor de geest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *