Ruim


Kunst is geëvolueerd tot de kunst van het verkopen.
Het grote probleem van kunst is opslagruimte.
Er is ruimte zat, maar opslagruimte is een schaars goed en kost daarom een vermogen.
Tijdelijk voorzag de overheid opslagruimte door anonieme kunstbunkers te beheren, volgestouwd met BKR-kunst waar kennelijk geen markt voor was, de bunkers zijn inmiddels ontruimd. Elke opslag is tijdelijk.
Musea zijn extreem dure opslagruimtes.

De echte kunst is dus de kunst om te verkopen. Dingen verkopen die niemand nodig heeft is een kunst op zich en dat lukt alleen bij mensen die alles al hebben en niets meer kunnen gebruiken. Die mensen hebben nog opslagruimte over in hun te grote huizen.

Na de doodverklaring van god bleef er uiteraard een goddelijke ruimte over. Die ruimte is men per abuis gaan aanzien voor opslagruimte. Ruimte leeg laten is uiteindelijk de enige echte kunst.

Ik heb een man gekend die er openbaar over opschepte dat hij alles aan jou kon verkopen, om het even wat. Hij kon jou laten geloven dat jij uitgerekend dit nodig had.
Hij verkocht geloof, geen dingen.
Ik wist meteen: Deze man is levensgevaarlijk want hij gaat prat op zijn verkoopkunst. Deze man kocht op zijn beurt zielen op.
‘Wat is zijn belang?’ ,vroeg ik mij naïef af als financiëel analfabeet. Later zag ik hem nog eens…hij was uitverkocht en probeerde dat alsnog aan mij te verkopen.

Wat iemand je ook verkoopt, hij verkoopt je geloof…het geloof dat jij dit of dat nodig hebt. Geloof dus nooit wat ze je vertellen wat het is, want dat is het nooit, ze verkopen je geloof. Het is nooit wat het lijkt. Zodra iets ergens op lijkt dan weet je zeker dat het dat niet is.

Er heerst een groot taboe op het feit dat je behalve eerste levensbehoeften niets nodig hebt. Dat je niets nodig hebt is vloeken op de markt. Marktlui zullen je altijd wijsmaken dat je hun koopwaar hard nodig hebt.

Kunst als opslagprobleem. Sommige kunstenaars lossen dat op door draagbare kunst op zakformaat te maken, of gelegenheidskunst samen te stellen van toevallig restafval of alleen op beeld vast te leggen, een foto op virtueel formaat.

Ruimte leeg laten is de kunst, alleen…waar kun je die opslaan? (F. Wildesheim)

One thought on “Ruim

  1. Precies, er zijn al opslagproblemen genoeg in de kunstwereld!
    Wildesheim wil, zo vertrouwde hij mij toe, geen opvulmiddel zijn voor het gat in de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *