Transparantiedwang

Het kost mij pijnlijk veel moeite om dit hier te vertellen,
maar…ik schaam mij.
Zo, het hoge woord is eruit…
Ik schaam mij diep. Hoe diep kan ik niet eens meten.
Het meest gênante is nog wel dat ik niet eens weet waarvoor ik mij schaam, laat staan waarom?? Daar komt nog bovenop dat ik mij schaam dat ik het hier publiek maak, want ik hoef het natuurlijk helemaal niet openbaar te maken . Schaam ik eigenlijk omdat ik zo zwak ben om toe te geven aan de heersende transparantiedwang?
Schaamte is helaas nooit opgenomen in de universele verklaring voor de rechten van de mens, dus nu moeten we er allemaal aan geloven…voor de draad ermee!
Je hoort toch te weten waarvoor je je schaamt…niet weten is tegenwoordig een beschamend diploma van onvermogen.
‘Is schaamte niet het verbergen dat je niets weet?’ ,die vraag stelde F.Wildesheim ooit, retorisch.
Ik ben lang bang geweest om belachelijk gemaakt te worden door anderen, daarom doe ik het zelf maar…
Ik hoop dat ik hiermee de mensen de wind uit de zeilen neem die zeggen dat het mijn eigen schuld is dat ik mij schaam en dat ik verder niemand in verlegenheid breng. En mocht dit mij ooit lukken dan zal ik daar buitengewoon trots op zijn, dat beloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *