Cinemania

We zagen jaren geleden een obscure film met één acteur die heel goed speelde of gewoon heel goed zichzelf speelde.
Zijn spel was zo overtuigend dat we eerst dachten dat het om een documentaire ging.
Wat ik van het verhaal moest vinden wist ik niet zo goed, een beetje nikserig verhaal over algemeen wel en wee. De titel wilde niet beklijven, iets van ‘So What!’ the roadmovie.
De acteur was permanent in beeld in allerlei soorten landschappen en omgevingen. Alsof hij de enige constante achtergrond vormde in de stroom van verandering, maar dan op de voorgrond. Hij trad steeds op de voorgrond al kan dat ook door de cameravoering zo lijken. Het waren prachtige vloeiende shots.
Later lazen we in het blad Filmedia ,dat het één doorlopend shot was, de hele film.
Het stond er alsof er een revolutie had plaatsgevonden in filmland. (Let wel, bestaat ons hele leven niet uit één doorlopend shot, dagdromen, nachtsloten en droomloze slaap incluis?)

In hetzelfde filmblad lazen we dat de hoofdrolspeler niemand minder was dan: Jack Nicholson. Hij was alleen zo grondig weggeschminkt dat zijn tronie onherkenbaar was.
Jack had het een bevrijdend experiment gevonden om nu eindelijk weer eens op zijn spel beoordeeld te kunnen worden, vandaar dat zijn naam op de affiches ook schuil ging achter het pseudoniem, ‘Nick Jackhal’.
De film was gegarandeerd een hit geworden als Nicholson herkenbaar was geweest. Nu was de film na drie dagen al uit roulatie. Na de flop gaf de producent opening van zaken, Jack kwam alsnog voluit op de billboards, de film kreeg een herkansing.
Het publiek zat echter de hele film alleen maar te kijken of ze Jack toch konden herkennen achter die perfecte grimage. Na afloop twijfelde het publiek, Was het nu de echte Jack of niet?
De film flopte voor de tweede keer.

Nadat Jack zelf voor de grap een bekentenis aflegde voor camera dat hij het inderdaad niet was, maar een talentvolle onbekende acteur, gingen toch steeds meer mensen naar de film kijken.
Sommigen zijn nog steeds op zoek naar Nick Jackhal. De film heeft inmiddels een cultstatus binnen de undergroundscene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *