Eikhaas

Als je iets nieuws eet weet je letterlijk niet wat je proeft, onvergelijkbaar.
Verwacht je bananensmaak en je proeft een aardbei, dan is dat een klap in je gezicht, misschien een heel lekkere klap, maar toch, de verwachting verpest het, ook al smaakt aardbei nog zo goed. Vergelijken is een vervelende aandoening met nare bijwerkingen.
De eerste keer is bepalend voor je verdere smaakervaring:
Tref je meteen de beste aardbei, de lekkerste mozzarella of de perfecte mango dan is alles wat daarna komt een tegenvaller of op z’n best een bevestiging.
Tref je een wateraardbei of een mozzarella van echt rubber met stopverfsmaak of een gegiste draadmango dan valt alles daarna mee. Of je besluit om het maar nooit meer te proberen.
Wie het beste kent wordt vanzelf kieskeurig, iets voldoet zelden aan die hoogste eis.
Natuurlijk is de grap dat iedereen denkt het beste te kennen en dat klopt natuurlijk ook, alleen al die vormen van ‘het beste’ hebben niet dezelfde kwaliteit, en dat valt ook niet na te gaan.
Een matige mango is voor sommigen ultiem omdat ze niet beter weten, elk slechter exemplaar bevestigt die overtuiging. Het beste exemplaar wist al het voorgaande uit.
Degenen die meteen van alles het beste krijgen zullen veel teleurstellingen moeten verwerken. Dat is de zegen van een slecht geheugen, smaak krijgt vleugels, alles smaakt elk moment weer nieuw.

Het laatste nieuwe dat ik proefde was de ‘Eikhaas’. Een goddelijke bospaddestoel, die als een enorme bloemkool aan de voet van een eikenstronk verschijnt.
Het was de eerste keer, meteen ultiem, de heerlijkste eikhaas die ik ooit (dwz. nooit eerder) geproefd had. Je weet dus niet wat je proeft. Nu smaakt het voortaan naar die prachtige naam, Eikhaas. Hardgebakken in roomboter met olijfolie, zout erop en eindeloos kauwen met een stukje oud brood.
Directe ervaring is niet overdraagbaar, daarvoor is taal ontoereikend.
Taal kan je aan de afgrond brengen maar dan zul je toch echt zelf moeten springen in het ravijn van de Eikhaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *