Prang

‘Modulaire kunst ist het enige juiste antwort op een nimmer gestelde frage ’ ,aldus begint F. Wildesheim zijn introductie bij het retrospectief ‘MetamorF FormateM’ in de Pinakothek Köln van de Duitse künstler Ludo Fuchsrabe. Wat de vraag ist moet de toeschouwer zelf maar uitsuchen zo lijkt het idee. Voor welche problemen vormen deze Modulaire werken dann die gepaste oplossing?
Wildesheim vindt het van een aussergewönlicher artistieke luiheid getuigen om de zuschouwer met deze frage op te zadelen. Een luiheid die Wildesheim overigens hogelijk waardeert, want zo moet het ook zijn. Stel je voor: een künstler die glashelder sein prangende frage stelt en het antwoord er hapklaar bij levert, van dat soort pasklare kunst is er al zuviel . Oog in oog met de ‘Solutionen, Antiklonen und Mutanten’ wordt de besucher op de vraag in zichzelf teruggeworpen. Zo heten de seriële werken van ‘Immer dasselbe ganz anders’ ,’variationen ohne thema’. Voor de museumbezoeker die oordeelt dat zijn kind van vier dat ook kan heeft Fuchsrabe een modulair atelier ingericht wo men zelf willekeurige formen aan elkaar kan plakken om aan zichzelf zu demonstrieren dat ‘tatsächlig’ iedereen dit kan. Basteln für anfänger.
‘Laat uw fragen vooral prangen dat het een aard heeft!’ ,luidt de inspirerende suggestie van Wildesheim die daarna meteen in het atelier aan de slag ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *