Spoileur

Photo: Jules Macramé © 2017

‘Le Chien Poubelle’ heet de schitterende film van Philippe Milhaud.
De hoofdrol van Dieudonné Fauré vertolkt door Gèrard Dépardieu, schooiert als een losgebroken straathond op handen en voeten door het mondaine Parijs.
Het begint ermee dat Dieudonné onder aan zijn rug het begin van een staartje voelt groeien. Eerst schaamt hij zich ervoor en verbergt het. Maar de staart groeit en wil kennelijk vrijuit kwispelen. De mens ontworstelt zich en wordt hond, levend als een vorst van de resten die moderne afvalracemaatschappij achterlaat.
Menshond Dieudonné pist tegen de puien van luxueuze etalages. Hij draagt zelfs een gevonden Rolex, ruikt naar parfum door op de airco van Chanel te slapen.
Sociaal hulpverleenster, Flora Honegger (uiteraard Isabelle Huppert) stort zich op de arme ziel en probeert hem terug de beschaving in te lokken. Steeds weer weet Dieudonné aan haar goede bedoelingen te ontsnappen. Uiteindelijk weet hij de overgeciviliseerde Flora over te halen om met hem mee te leven op straat.
Prachtige scènes van schranspartijen samen met de andere zwerfhonden Auric en Satie wanneer ze uit de clico’s van driesterrenrestaurants eten.
Dieudonné wordt opgepakt en in een dierenasiel opgesloten.
Mensenrechtenadvocate Isabelle Tailleferre (Fanny Ardant) begint een proces tegen de staat om het recht van Dieudonné te bepleiten om zich als een dier te gedragen, desnoods als een beest. ‘De mens is immers is het dier bij uitstek’, zo bepleit Isabelle.
Het is een genot om Dépardieu zich zo wellustig te zien wentelen in het beestzijn.

De film blijkt gebaseerd op de geflopte Nederlandstalige roman ‘Afvalbakras’ van
Hurk van der Veeken, die linea recta in de ramsj verdween.
De vertaling door Patrick Poulenc was echter zo goed dat het als ‘Le Chien Poubelle’ een bestseller werd in Frankrijk. Nu dus verfilmd en genomineerd.

4 thoughts on “Spoileur

  1. Lachwekkend slecht stukje. Hoe kan een hoofdrol nou schooieren??
    Levend als vorst…jaja, nee lekker om afval te eten…
    Erg goedkoop om diva Huppert zo weg te zetten, bovendien clico schrijf je als cliceau! Van Geenen mag zich schamen in het openbaar en dat is geen geheim.

  2. Ha ha, de reacties zijn nog leuker dan je spoilerende verhaal, Bor!
    Wat je overigens nog vergeten was te melden, is dat ‘Le Chien Poubelle’ is geproduceerd door de 86-jarige Jean-Claude Carrière, een naam die onder filmliefhebbers garant staat voor kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *